Skip to main contentSkip to footer
Ask the Constitution

Can I attend my county assembly's sittings?

Yes

Yes. County assemblies must sit in public and can exclude the public or media only in exceptional circumstances.

Article 196 requires a county assembly to conduct its business openly, hold its sittings and committee meetings in public, and facilitate public participation. The public or media may be excluded only if the speaker decides there are justifiable reasons in exceptional circumstances.

β€œconduct its business in an open manner, and hold its sittings and those of its committees, in public;”

Article 196: Public participation and county assembly powers, privileges and immunities

Summaries and answers are a plain-English guide written by Iam254, not legal advice. The official text is what counts. Official text: Constitution of Kenya, 2010, Kenya Law (National Council for Law Reporting), legislation as at 3 September 2010. It has not been amended since.